Rouwverwerking bij kinderen en mensen met een emotioneel niveau van 4 tot en met 12 jaar

Wij van Hemeldoos.nl krijgen vaak te maken met ouders , begeleiders en kinderen die uiting zoeken in hun rouwproces. Net als volwassenen gaan kinderen door een rouwproces bij het verlies van een dierbare, alleen kunnen ze hun gevoelens en hun gedachten vaak nog niet goed onder woorden brengen. Ook kan de dood iets heel nieuws en onbegrijpelijks voor ze zijn, waardoor ze bijvoorbeeld niet snappen waar hun overleden dierbare nu naartoe is en waarom hij of zij niet meer terugkomt. Deze dingen leiden ertoe dat het kind zich anders kan gaan gedragen, door bijvoorbeeld snel van slag te raken of sneller boos of bang te reageren. Het is daarom belangrijk om actief te begeleiden bij het rouwproces en ze te helpen het verlies een plekje te geven.

In dit artikel gaan we dieper in op de manieren waarop de rouwverwerking van een kind begeleid kan worden. Wil je meer weten over onze Hemeldoos of één van de andere artikelen die wij bieden om het rouwproces van een kind? Neem dan een kijkje in onze webshop en lees ook de andere artikelen op onze website.

Duidelijkheid voorop bij rouwverwerking van het kind

Om je kind een goede rouwverwerking te kunnen geven, is het belangrijk om open en duidelijk te zijn over de gebeurtenis. Leg je kind duidelijk uit wat er gebeurd is en dat de overleden dierbare niet meer terug zal komen. Vermijd vage termen als ‘hij is aan het slapen’; dit kan namelijk voor verwarring zorgen bij het kind. Ook als de omstandigheden rondom de dood dramatisch waren, is het belangrijk om nog steeds bij de feiten te blijven. Als je dit niet doet, kan de fantasie van het kind er namelijk nog iets ergers van maken, wat niet bijdraagt aan het rouwproces van het kind.

Geef het kind ruimte om gevoelens te uiten

Voor een goede rouwverwerking van het kind is het belangrijk dat het kind zich veilig voelt in zijn of haar omgeving. Dit kun je het best bereiken door het kind zoveel mogelijk in dezelfde omgeving te houden na het overlijden van een dierbare, en de vaste dagelijkse routine zoveel mogelijk aan te houden. Als het kind zich moet aanpassen aan een nieuwe omgeving met nieuwe regels, is het voor hem of haar extra moeilijk om daarnaast ook nog de dood van een dierbare te verwerken. Pas als het kind zich veilig voelt in de omgeving, kan het rouwproces beginnen. Stel jezelf daarnaast open als luisterend oor wanneer het kind dat nodig heeft. Forceer je kind echter niet om zijn of haar gevoelens te delen wanneer het daar niet aan toe is.

Stel ook andere mensen in de omgeving van het kind, zoals de leraar of de oppas, op de hoogte. Zo krijgt het kind ook de ruimte om de gevoelens te delen met deze persoon, en kan deze er rekening mee houden.

Creatief aan de slag voor de rouwverwerking van het kind

Wanneer een kind het moeilijk vindt om zijn of haar gevoelens te uiten, kan het helpen om er op een andere manier mee om te gaan. Creatieve therapie is hier een goede oplossing voor. Kinderen zijn van nature erg gericht op spelen, en als je ze de ruimte geeft om dit tijdens het rouwproces te blijven doen, kan de rouwverwerking natuurlijker aanvoelen. Op deze manier kunnen ze hun gevoelens en gedachten beter een plekje geven. Een goed voorbeeld van creatief bezig zijn, is te werken aan een herinneringsdoos.

Een hemeldoos is een plekje waarin je alles wat met de dierbare te maken heeft kunt bewaren. Kleurplaten, persoonlijke sieraden, foto’s, et cetera. Met een hemeldoos kun je samen al spelenderwijs aan de slag om het over de dood van de dierbare te hebben, en er daarna een mooie visuele herinnering aan over te houden.

Mocht je willen dan maak ik samen met jullie een plekje in een hemeldoos. Een mooi plekje met lichtjes, ik regel alle knutsel spullen en laat jullie zelf de invulling maken waarbij ik dan een handje help.

https://www.allesoverdedood.nl/ kan je ook nog meer tools geven wanneer het gaat over het omgaan met de dood en het verlies van een naaste, deze website is speciaal ingericht om op een toegankelijke manier te communiceren wanneer er sprake is van een verstandelijke beperking