Rouwverwerking bij het verlies van een kind

Het verlies van een kind is misschien wel het moeilijkste dat je als ouder kan meemaken. Of het nu gaat om een ziekte, een stilgeboren kindje of dat het volledig onverwachts kwam, de impact die het op je maakt is enorm. Het kind had nog een leven vol geluk voor zich liggen, en jij had dit allemaal willen meemaken. Het is daarom niet gek als je een tijdje helemaal van de kaart bent en misschien zelfs in een depressie door het verlies van een kind raakt. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het verlies van je kind je niet je eigen leven wegneemt en je jezelf gaat verwaarlozen. Rouwverwerking is dan ook de belangrijkste vorm van remedie, door het een plek te geven kan je verder leren kijken.

Wij van Hemeldoos.nl bieden niet alleen een nieuwe, effectieve manier van rouwverwerking die bewezen is door experts en rouwende gebruikers, wij willen oprecht plek bieden aan mensen om het verlies van een kind te verwerken.

Zoek steun na het overlijden van een kind

Steun is een van de meest belangrijke onderdelen die bij het verlies van een kind komt kijken. Met de juiste hulp kun je als ouder sneller weer in je ritme terechtkomen en de controle over je leven weer een beetje terugkrijgen. Ouders die de steun krijgen die ze nodig hebben, zijn minder vatbaar om in een depressie over het verlies van het kind te raken.

Om steun te zoeken, kun je praten met vrienden of familieleden die je vertrouwt en bij wie je je comfortabel voelt. Ook kan het helpen om je aan te sluiten bij een groep met lotgenoten, die hetzelfde hebben meegemaakt of meemaken. Omdat deze personen ook door een rouwproces gaan, kunnen ze zich goed inleven in jouw situatie, wat jou extra steun kan bieden.

De rouwverwerking kost tijd, en ook moet je accepteren dat de rouw om het verlies van een kind nooit volledig voorbij zal gaan. Het verdriet zal blijven, maar op een gegeven moment moet je het een plekje kunnen geven. Lukt dit niet en heb je het gevoel dat je de controle over je leven kwijtraakt of in een depressie belandt, dan kan het fijn zijn om hulp van buitenaf te zoeken. Schaam je niet om hiervoor een afspraak te maken bij de huisarts of om een therapeut op te zoeken.

Maak een hemeldoos om de herinneringen bij je te houden

Door een herinneringsdoos voor je kind te maken, kun je je gevoelens een plekje geven, waardoor het rouwproces iets verzacht kan worden en je een visuele herinnering aan je kind overhoudt. Je kunt je hemeldoos helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Gebruik foto’s of zoek mooie plaatjes die je aan je kind doen denken, sommige foto´s zijn ook enkel voor jezelf. Teken en schilder erop los, of gebruik knuffels en favoriete speeltjes van je kind. Maak er een rustig project van, dat je af en toe kan neerleggen en weer kan oppakken als het verdriet te overweldigend wordt. Het gemis blijft, maar met deze herinnering ben je toch weer wat dichter bij je kind. Van ouders die een hemeldoos gemaakt hebben krijgen wij vaak terug dat het voelt alsof er een klein kamertje in huis ontstaan is.

Voor broers en zusjes is samen met ze een plekje maken net zo belangrijk, Nel Magazine ( Never Ending Love) benoemt de hemeldoos als een mooie manier om bij te dragen aan het rouwproces van broertjes en zusjes.